Vegetarianism utbreder sig mer och mer. Fler och fler inser fördelarna med att äta mer frukt, grönt, rotfrukter, bär och nötter. Det är bra tycker jag.
Nyttigt för kroppen, knoppen, naturen och djuren.

Det finns en hel mängd olika anledningar till varför människor mer och mer går ifrån att äta kött. Ofta är skälet de inhumana köttfabrikerna, levande transporter, import av eländigt uppfödda salmonella och antibiotikastinna djur. Skälet kan också vara den globala miljön och massor av andra skäl.

Mina skäl att välja bort det jag valt bort är både ur miljösynpunkt men även tanken på att äta slakteriavfall verkade mindre och mindre aptitretande då man vet hur en hel del av djurhållningen och transporterna går till.
Och än mindre aptitretande blir det när man ser hur hanteringen av djuren i den alltmer växande importen av billigt kött från de s.k djurfabrikerna i mindre nogräknade länder sköts.

Jag kallar mig inte vegetarian av den simpla anledningen att jag är inte vegetarian och inte kallar jag mig något av alla de andra benämningarna heller. Jag är människa och kallar mig Lisa rätt och slätt för som vanligt hävdar jag min rätt att vägra inrätta mig i några led och mentalt låsa in mig i avgränsande fack och små boxar fyllda med jämlikar, något som för mig aldrig framstått som något positivt oavsett box/fack.

Anledningen till att jag kom på tanken att göra ett inlägg om detta ämne är att förvirringen rent allmänt verkar vara ganska så stor om vad vegetarianism är och vad som är vad inom vegetarianism, ex vegetarianer, veganer, ovo-lakto vegetarianer osv.
Som jag förstår det så finns det fasta “regler” för vad som ingår och inte ingår i kosten hos de olika falangerna.

Själv bryr jag mig inte ett skvatt om några regler och vad som ingår och inte ingår eftersom jag inte tillskriver mig själv att tillhöra någon grupp.
Jag äter vad jag känner att jag vill äta och tycker om och låter bli resten och om det jag väljer eller väljer bort sen ingår i ena eller andra gruppen…tja då må det vara hänt…

Kollade upp det hela lite och en i allt sammanfattande sida hittade jag på Wikipedia. Bra och lättförståeligt skrivet.

Intresserad av att veta mer om vegetarianism och de olika inriktningarna?

Klicka på bilden. Länken öppnas i nytt fönster.


Ha så gott 🙂 och kram från mig till dig!

Och…ett par små PS.

Med tankarna på djurens bästa…ett litet apropå om dun.
De billiga dunprodukterna från Jysk, Hemtex, IKEA, H&M och flera andra inrednings och klädkedjor kommer i regel från levandeplockade gäss i Rumänien och Bulgarien.
I Sverige är det bara Fjällräven och en till, minns inte vem, som kan intyga och bevisa dunets ursprung och att det kommer från slaktade och/eller ruggande fåglar. Bifogar ingen länk, bilderna är vidriga. Intresserad ändå? Sök själv på levandeplockat dun.

Med tankarna på jordens och dess innevånares bästa…ett litet apropå om palmolja.
Palmolja används i det mesta från smink till margarin och choklad och som “miljövänligt ekologiskt” drivmedel i bussar och bilar. Miljövänligt ja för oss men definitivt inte för länderna där det produceras.
En mer globalt destruktiv produkt inom växtindustrin får man leta efter.
Är du nyfiken på vad det här med palmolja handlar om och varför det är så förödande?
Ta då gärna en titt på Greenpeace infosidor om palmolja. Klicka HÄR och HÄR

L.S